Sjukhussammanslagningen

Facket laddar för skadeståndskrav

Fackförbundet Kommunal är missnöjt med hur Region Skåne skött frågan om sammanslagningen mellan universitetssjukhusen i Malmö och Lund. Facket begär nu en lokal tviste- och skadeståndsförhandling med Region Skåne.

Det var för knappt två veckor sedan som Region Skåne kallade till presskonferens. Väl där meddelade man att universitetssjukhusen i Malmö och Lund skulle slås samman till ett sjukhus, Skånes universitetssjukhus, redan vid årsskiftet. Med på presskonferensen var även Bent Christensen, idag chef för sjukhuset i Lund, och som nu föreslås bli chef för det sammanslagna storsjukhuset.

För fackförbundet Kommunal kom beskedet om sammanslagningen som en fullständig överraskning. Informationen fick medlemmarna alltså först genom massmedia, och det här gör att Kommunal anser att regionen brutit mot medbestämmandelagen.

Ingen facklig samverkan hade skett i förväg, och enligt ombudsmannen Inga-Lill Björk på Kommunal borde det ha gjorts, även om det formella beslutet om sammanslagningen inte är klubbat. Hon menar att det handlar om så stora förändringar som berör alla medarbetare.

Inga-Lill Björk vet inte om de andra fackförbunden inom sjukhusorganisationerna behandlats på samma sätt, och den begärda tvisteförhandlingen gäller endast för Kommunal. I övrigt vill hon inte kommentera frågan förrän förhandlingen är avklarad. Hur stort skadestånd man kräver kommer Kommunal att meddela vid förhandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista