Vindkraftsboom ger 70 nya jobb på sikt

Malmö och Ystad får slåss om 70 nya jobb när vindkraftstillverkaren EWP letar efter nya lokaler och planerar för att öka produktionen. Företaget bygger idag sina vindkraftverk i en anläggning på Kockumsområdet i Malmö men där ska det byggas bostäder och EWP letar därför nu efter nya lokaler i antingen Malmö eller Ystad.

– Just nu finns det ingen favorit utan det är detaljer som vi måste analysera mer innan vi bestämmer oss. Det handlar till exempel om marken, i Malmö hade vi i så fall tänkt bygga i Norra Hamnen där har inte frågan om marken löst sig, det är utfyllnadsmark som vi skulle bygga på och den håller inte för tung industri som vår om man inte pålar upp och det är stora kostnader, säger Thomas Abrahamsson

Att man måste flytta beror på att hyreskontraktet på Kockumsområdet löper ut och där ska byggas bostäder. I Malmö är alternativet ett område i Norra hamnen där man alltså måste lägga mycket pengar på att påla för att marken ska kunna bära tung industri.

I Ystad har flera större industrier lagt ner under året som gått och kommunen jobbar aktivt för att få de här arbetstillfällena. Bland annat lockar kommunen med löfte om att bygga en ny kaj som EWP behöver.

Vindkraftsföretaget har idag 230 anställda som de hoppas följer med vid en flytt. Men de ska också starta en helt ny fabrik och en elektronikverkstad och det är här de 70 nya jobben finns. Beslut om det blir Malmö eller Ystad måste tas snart om man ska kunna hålla tidsplanen med byggstart 2011.

– Vi måste bestämma oss de närmsta två månaderna, det tar ett och ett halvt år att bygga en sån här anläggning och vi vill att den ska kunna tas i drift 2013, säger Thomas Abrahamsson.

Innan de kan sätta spaden i marken är det en rad tillstånd som ska sökas och det ska också göras en miljöprövning.

Till Ystads fördel talar också att det är en liten stad. Thomas Abrahamsson anser att här blir man mer prioriterad och uppmärksammad av politiker och näringsliv.

– I Ystad skulle vi bli en av de större aktörerna i staden och prioriteras på ett annat sätt, i Malmö är vi bara ett företag bland andra, säger han.

Jenny Loftrup
jenny.loftrup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista