Skåne

Femtio skånska apotek blir privata

Ett 50-tal apotek i Skåne kommer i början av nästa år bli privata. Idag offentliggjordes affären.

Hundratals apotek i hela landet säljs nu ut då monopolet skrotas. Men några radikala förändringar blir det inte.


– Till en början kommer man inte att märka så mycket. Men vi vill förbättra tillgängligheten, service och kunderbjudande, säger Fredrik Strömholm, en av delägarna i Altor, som tagit över ett stort antal apotek och bildat bolaget Apotek Hjärtat.

Nu inleds förhandlingar med småföretagare som vill ta över apotek. 150 stycken ska säljas till mindre aktörer. Först nästa år vet man vilka köparna blir.

Det var i våras som regeringen beslutade att riva upp apotekets monopol. Ett bolag, Apoteket Omstrukturering AB, bildades för att sälja ut omkring 450 av landets 900 apotek. Ett 50-tal av dem finns i Skåne.

Idag presenterades de första köparna, Apotek Hjärtat, Kronans Droghandel, Medstop Holding och Vårdapoteket i Norden AB. Samtliga de bolagen ägs av större företag. Alla apotek har sålts och intresset har varit stort.

– Vi har fått in med pengar än vi räknat med på apoteken, säger Eva-Britt Gustafsson vd på Apoteket Omstrukturering.

Nu inleds förhandlingar med de småföretagare som vill ta över apotek. 150 stycken ska säljas till mindre aktörer. Vilka de är kommer att presenteras först nästa år.

Apotek Hjärtat, där Fredrik Strömholm är delägare, kommer nu att starta ett 20-tal apotek i Skåne. Ambitionen är att komma igång i januari och sedan finns det planer på att öppna ytterligare 100 apotek i länet. Över tid kommer apoteken att erbjuda nya tjänster men recepthantering kommer att fungera som idag.

– Det fungerar bra som det är idag. Vi kommer att jobba vidare på det.

Har ni några farhågor inför övertagandet?

– Det är en speciell situation där man omreglerar en marknad. Ett område som är ett stort frågetecken är var vi och andra etablerar nya apotek och hur mycket det slår, säger Fredrik Strömholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".