Malmö

Roos konstsamlingar blir stipendium

Pengarna från den stora auktionen när Fredrik Roos, eller Malmömuseet Rooseums, konstsamlingar såldes kommer bli ett stort konststipendium.

Det blir familjen Roos och Moderna museet som tillsammans delar ut stipendiet. Fredrik Roos bror, Acke Roos, tycker att ett stipendium är precis i Fredriks anda.

– Det låg i Fredriks intresse att hjälpa konstnärer och han var väldigt mån om att stödja yngre konstnärer, säger han.

Hur stort kommer stipendiet att bli?

– Det kan jag inte svara på idag men det ska vara så stort att det blir tillglädje för mottagarna.

Det var när Rooseum lades ner för tre år sedan som samlingarna auktionerades bort. Över 20 miljoner blev den totala försäljningssumman, pengar som nu alltså omvandlas till ett årligt stipendium.

Meningen är att stipendier ska gå till en nordisk konstnär som är yngre än 35 år, för att denne ska få chansen att förkovra sig, som Acke Roos uttrycker det.

Moderna museets roll blir att föreslå lämpliga pristagare. Dessutom kommer priset delas ut i Rooseums gamla lokaler där Moderna museet nu flyttar in.

– Jag tycker att det är jätteroligt. För familjens del är det ju ett sätt att knyta an till den bakgrund som finns här och knyta an till Fredrik Roos så klart, säger Magnus Jensner som är chef för Moderna museets nya filial i Malmö.

– Att kunna dela ut mycket pengar till en konstnär kan vara avgörande för en konstnärs karriär när man arbetar med frågor som kan ta flera år. Det är ett jättebra stöd till vem som än får det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".