Den vattenfyllda livbojen sjunker. Foto: Scandlines.
Trelleborg

Livsfarliga livbojar på färja

Livbojarna läckte in vatten och vissa sjönk. Nu ska rederiet Scandlines i Trelleborg se över rutinerna vad gäller livbojarna.

– Vi rapporterar ju alla avvikelse och eftersom det här var så allvarligt skickade vi ut det till alla rederier, säger John Olsen är säkerhetsansvarig på Scandlines.

– Nu ska vi se över våra rutiner. Det här får bara inte hända.

Det var ombord på en av rederiet Scandlines färjor i Trelleborg som en matros reagerade på att en av livbojarna var tung. När han vände upp och ned på den rann det ut flera liter vatten ur ett hål som hade bildats i livbojen och när den sedan kastades i vattnet sjönk den.

Vid senare kontroll visade det sig att samtliga livbojar ombord som befann sig utomhus hade liknande fel Tester visade till exempel att livbojarna vägde sju kilo mer än vad de skulle och Scandlines har nu bytt ut livbojarna på alla sina färjor.

Den aktuella livbojen tillverkas i Italien och är av märket Veleria San Giorgio. Företag säljer säkerhetsutrustning till rederier runt om i hela världen. Exakt vad som är felet med livbojarna är inte helt klarlagt. Just nu pågår en utredning vid den italienska tillverkaren.

– Vi ser mycket allvarligt på att sådant här förekommer, säger Jörgen Zachau på Transportstyrelsens sjöfartsavdelning.

– Här i Sverige kan just den här livbojen finnas på många färjor, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".