Det är de här husen det gäller. I en del har renovering nu påbörjats. Foto: David Rasmusson/SR
Malmö

Hyrorna sänks i skandalhusen

Uppdaterad 16:17
Hyrorna för lägenheterna i hyresvärden Gröningens kraftigt eftersatta hus i området Herrgården i Malmö kommer att sänkas med 5,5 procent. Det beslutade hyresnämnden idag.

– Sänkningen är för liten. Beslutet går i rätt riktning, men vi önskar att sänkningen var mer än 5,5 procent, säger Dorthe H Romare som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Vi överväger det.  Men vi ser ju också beslutet i sig som ett kvitto på att fastighetsägarna inte kan slarva med underhållet så som man gjort på Herrgården.

Efter avslöjande om mögel, fuktskador, och eftersatt underhåll krävde Hyresgästföreningen att hyrorna skulle sänkas med 19 procent. Fastighetsbolaget Gröningen, dotterbolag till norska Acta, som äger hyreshusen i Herrgården tyckte däremot att hyrorna skulle vara oförändrade.

Hyresnämnden slog idag fast att hyrorna, från och med den förste oktober i år, ska sänkas med 5,5 procent. Nämnden grundar framförallt sitt beslut på att den yttre miljön, gårdar, lekplatser, hissar och trapphus varit eftersatta vid de fem lägenheter man inspekterat. 

– Vi har ju presenterat en omfattande renoveringsplan för området så med bakgrund av det så ansåg vi att hyrorna borde vara oförändrade, säger Gröningens representant Andres Aulik.

– Jag är naturligtvis besviken över utfallet i nämnden, men kan förstå att många tycker att det är ett rimligt beslut.

Kommer hyressänkningen att påverka renoveringstakten?

– Nej vi kommer att genomföra den här renoveringen oberoende dagens beslut.

Hyressänkningen gäller formellt endast de 250 hyresgäster som gett Hyresgästföreningen fullmakt att förhandla för dem i hyresnämnden. På Hyresgästföreningen hoppas man att alla boende i Gröningens totalt 867 lägenheter ska få sänkt hyra.

– Vi kommer nu att begära en förhandling med fastighetsägaren gällande en hyressänkning även för dessa lägenheter, säger Dorthe H Romare som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".