Vellinge

Vellinge vill stoppa flyktingbarnen

Vellinge kommun undersöker om det går att stoppa det transitboende för ensamkommande flyktingbarn som i dagarna öppnar i Hököpinge. Det är vårdbolaget Attendo Care som på uppdrag av Malmö stad ska driva boendet med 30 platser.

– Vi vet inte riktigt om vi har några möjligheter, eftersom vi inte hunnit gå igenom allt, men vi tittar på det, säger Lars-Ingvar Ljungman (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Vellinge kommun tar inte själv emot vare sig flyktingar eller ensamkommande flyktingbarn, och därför vill man inte heller att Attendo Care ska öppna ett boende för ensamma flyktingbarn i vandrarhemmet i Hököpinge. Det blir då Vellinges uppgift att bland annat ordna gode män till barnen och ansvara för eventuell skolgång.

– Det är inte bara invånarna i Hököpinge som blivit överkörda, utan det är egentligen hela kommunen, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Men vad är värre med att det flyttar in ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge jämfört med att det flyttar in andra?

– Vi vet att ungdomarna kommer från länder där situationen är helt annorlunda, och vi vet inte vad de har för känslomässigt bagage med sig när de kommer hit.

Malmö är en av fyra ankomstkommuner i Sverige för ensamkommande flyktingbarn. Eftersom strömmen av barn har ökat kraftigt det senaste året och få kommuner tar emot barnen, har Malmö tvingats ta hjälp av det privata vårdbolaget Attendo Care. Den senaste tiden har boenden öppnats även i Teckomatorp och Svedala.

Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge tycker emellertid inte att det är andra kommuners uppgift att lösa Malmös problem. Frågan måste lösas på en annan nivå, anser han.

– Den här frågan har fått en sådan dignitet att den måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU helt enkelt, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".