Landskrona

Fejd görs upp i rätten - igen

Det var stort säkerhetspådrag men inte många åhörare när en 27-årig man som är misstänkt för mordförsök ställdes inför rätta i Lunds tingsrätt i dag.

Rättegången handlar om en händelse i Landskrona i september i fjor där en 21-årig man blev nedskjuten i ett garage och fick livshotande skador.

Det är inte första gången som 27-åringen och 21-åringen möts i en rättssal. Första gången var 2005. Då var det 21-åringen som var åtalad för att ha skottskadat 27-åringen vid ett bråk på Bryggargatan i Landskrona. 21-åringen fälldes och dömdes till ett års sluten ungdomsvård.

När de två stötte ihop igen sommaren 2008 slutade det, enligt 21-åringen och flera vittnen, med att 27-åringen knivskar 21-åringen armen. Något som 27-åringen nekar till och kallar för ett påhitt.

Saken polisanmäldes inte vid det tillfället, utan kom fram först i förhören efter att 21-åringen fått livshotande skottskador när han överfölls i garaget i Landskrona i september 2008. Något som polisen misstänker var en hämndaktion från 27-åringens sida.

21-åringen sa under rättegången att han försökt få äldre släktingar att medla mellan honom och 27-åringens familj. Det misslyckades och i stället har fejden fortsatt. Senast med ett stort bråk på ett industriområde i Landskrona i augusti i år där fyra personer skottskadades. En händelse som fortfarande utreds av polisen.

Rättegången I Lunds tingsrätt pågår i fyra dagar och avslutas på tisdag i nästa vecka.

Bosse Johansson
bosse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".