1 av 2
Maja Jönsson har fått extra hjälp.
2 av 2
Malmö

Äldre får extra hjälp i hemmet

Projektet Förstärkt hemtjänst ska få äldre som kommer från sjukhuset att snabbare bli friskare. På så sätt ska de gamla kunna bo hemma längre innan de måste flytta till någon form av äldreboende.

En grupp på åtta handplockade undersköterskor jobbar med lika många vårdtagare. På så sätt kan man jobba intensivt med varje individ för att skapa trygghet i det egna hemmet, istället för som vanligt låta en äldre person som varit på sjukhus mellanlanda på ett boende innan han eler hon får flytta hem.

– Om det är så att man väljer en korttidsplats, så kommer man ju ifrån sitt hem en längre tid. Det kan ju ha varit traumatiskt när man ramlat i hemmet, och då blir det som att börja om från början när man kommer från korttidsplatsen, säger Lisbet Gällblad, chef för projektet.

Den som blir erbjuden "förstärkt hemtjänst" får det under max 14 dagar, sedan omprövas beslutet. Den som för möjlighet till förstärkningen får extra hjälp med det som hemtjänsten vanligen hjälper till med, men kan också finnas där om det hänt något traumatiskt.

– Det handlar om att ge vårdtagarna bekräftelse och ett sammanhang så de förstår att de kan bli bättre och få tillbaka det liv de hade innan de blev dåliga, säger Fabiola Santamaria som jobbar i gruppen.

Under ett år testar man projektet i Västra innerstaden i Malmö. Men redan efter ett par månader märker man att de som kommer hem snabbt blir friskare fortare, så hela gruppen hoppas på att få fortsätta när testperioden är slut.

Maja Jönsson är en av de som redan provat på den nya hemtjänsten. När hon för tredje gången i somras kom hem från sjukhuset mötte personal ur hemtjänsten henne vid porten.

– Vi har tagit promenader, varit borta på Kronprinsen och handlat stödstrumpor och tittat i butiker, det är kul att komma ut.

Men helt fritt från kritik har projektet inte varit. Familjemedlemmar till dem som fått komma hem istället för att komma till ett boende har oroat sig.

Enligt Lisbet Gällblad måste det alltid vara den som får vården som bestämmer. Och för Maja Jönsson är det långt innan hon kan tänka sig att flytta till ett annat boende.

– Nä, jag vill bo här i mitt eget hem, här hittar jag och har det tryggt.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".