Skurup

Fogden stoppade slottsauktion

Godset Dybäck blir kvar i familjen Alwéns ägor. Den exekutiva auktionen ställdes in bara ett par minuter innan den skulle ha inletts i morse. Claes Ebbe Alwéns del av fastigheten har köpts av släktingar och skulderna är nu betalda.

Dybäcks slott är från 1400-talet och är beläget cirka en mil söder om Skurup. Godset och marken som hör till är värderat till 125 miljoner kronor. Ett femtiotal spekulanter och andra intresserande hade samlats på Kronofogdens kontor i Malmö i morse inför den exekutiva auktionen men bara tio minuter innan auktionen skulle börja kom handläggare Fredrik Fant med beskedet.

– Auktionen är inställd, Skulderna är reglerade.

Godset är delat i tre delar och ägs bröderna Karl Otto, Claes Ebbe och Mats Alwén. Mångmiljonskulderna, som ledde till hotet om exekutiv auktion, tillhörde nästan uteslutande brodern Claes Ebbe. Claes Ebbe är känd bland annat för att i hemlighet arbetat som kurir åt försvarets materialverk i Ryssland under 1990-talet. Eftersom hela godset använts som pant vid ett lån så riskerade även de andra bröderna att bli av med sina delar.

Sent i går kväll kom man slutligen överens och kom fram till en lösning som innebär att godset behålls i familjen. Claes Ebbe flyttar och hans del av Dybäck köps av hans kusiner Jan och Rickard Alwén som redan äger Torsjö slott en knapp halvmil sydsydost om Skurup. De två andra bröderna behåller sina andelar. Petra Alwén, dotter Karl Otto Alwén kommer tilsammans med sin familj nu flytta in i på godset.

Köpesumman, som än så länge är hemlig, användes för att reglera skulderna, totalt fick kronofogden idag in 24 miljoner kronor.

– Vi kom fram till en salomonisk lösning sen igår kväll, säger Advokat Håkan Sjöman, som företräder Karl Otto Alwén.

Varför blev det i sista sekunden?

– Det har ju en tendens att bli det nästan alltid. Allvaret måste närma sig för att man ska komma till sans och det gjorde man här igår kväll och träffade en överenskommelse i god sämja.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".