Helsingborg

Det blir inga höghus vid stranden

Det blir inget av HSB:s förslag att höghus vid Pålsjöbaden i Helsingborg på en yta som nu är en kommunal parkeringsplats alldeles intill stranden.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande moderaten Joakim Andersson var först försiktigt positiv till projektet men efter kraftiga protester från flera håll har han backat och säger nej till planerna.

– Vi har naturligtvis tagit intryck av alla synpunkter och tankar, säger han.

– Det här är ingenting som vi har anledning att driva vidare eftersom så många invånare tycker att det är en dålig idé.

HSB:s förslag gick ut på att bygga ett 40-tal lägenheter i det strandnära läget på norr i Helsingborg alldeles vid infarten till strövområdet Pålsjö skog. Förslaget diskuterades på stadsbyggnadsförvaltningen och i det första skedet var alltså Joakim Andersson försiktigt positiv, trots att han ansåg att det behövde göras en del förändringar för att det skulle kunna bli verklighet.

När HSB:s tankar blev kända i september protesterades det både från privatpersoner och från oppositionspartier. Socialdemokraterna uttalade sig negativt direkt och miljöpartiet har kallat till ett protestmöte som skulle hållas nu i helgen.

Joakim Andersson säger att det är viktigt att vara lyhörd och lyssna till medborgarna. Han ser egentligen bara en enda sak som skulle kunna göra byggplanerna aktuella igen.

– Det skull vara om opinionen vände och blev för förslaget, säger han. Men som det ser ut i nuläget har vi inte för avsikt att driva frågan.

Bosse Johansson
bosse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".