1 av 2
2 av 2
Vellinge

Migrationsministern manar till dialog

Den moderate migrationsministern Tobias Billström är kritisk till både Malmös och Vellinges agerande i frågan om de ensamkommande flyktingbarnen, men manar nu till dialog.

– Jag tycker att frågan sönderfaller i två delar. Den ena är Vellinges förmåga och kapacitet att ta emot ensamkommande flyktingbarn, och det tycker jag naturligtvis att kommunen har. Jag har vid flera tillfällen uppmanat företrädare för kommunen att teckna avtal med migrationsverket.

– Den andra delen handlar om Malmö Stads och Attendos agerande i den här frågan och där tycker jag att det lämnar en del i övrigt att önska. Jag tycker man borde ha haft mer kontakt med både kommuninvånarna och företrädare för kommunen. Då hade man kanske undvikit den här situationen, det viktigaste nu är att få alla parter att sätta sig ner och hitta den lösning som blir bäst för de här barnen och ungdomarna.

Du vill ju att fler kommuner ska ta emot ensamkommande flyktingbarn, men dina partikamrater i Vellinge vill ju nu aktivt motarbeta det här boendet i deras kommun, vad anser du om det?

– Jag har förståelse för att man känner att det här sättet att hantera frågan från Malmös och Attendos sida faktiskt inte är särskilt diplomatiskt och Vellinge är inte heller den enda kommunen i Skåne som reagerat, utan vi har ju också haft tongångar från både Svalöv och Svedala där Attendo öppnat boenden. Jag tycker att det viktiga nu är att man agerar konstruktivt för barnens och ungdomarnas skull.

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge Lars-Ingvar Ljungman anser att detta inte borde vara en kommunal fråga utan att det borde lösas på nationell nivå och inom EU, vad anser du?

– Det finns helt klart en koppling till EU-nivån. Sverige är inte det enda land som upplever en stor inströmning av ensamkommande barn. Vi har som ordförandeland i EU lyft den här frågan och kommer att fortsätta att göra det, för vi måste ha en gemensam strategi inom EU för att hantera det här problemet. Men som det ser ut idag så bär fyra kommuner, Malmö, Möndal, Solna och Sigtuna ett alldeles för stort ansvar i förhållande till alla andra kommuner. Det är bara 90 av Sveriges 290 kommuner som tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn, det är alldeles för lite.

Kan man tvinga kommunerna?

– Det kan man göra, men å andra sidan måste man ställa det i relation till hur trevligt det är att komma till en kommun som inte vill ta emot en. Det vi hela tiden arbetar med är att försöka få en så bra tillvaro för de här barnen och ungdomarna som möjligt.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".