Malmö/Lund

Tusentals patienter utan spruta

Nästan 5 000 riskgruppspatienter i Malmö och Lund har inte vaccinerats mot svininfluensan ännu. Då vaccinet på flera sjukhus är slut blir trycket hårt på vårdcentralerna. De får ta emot många samtal från oroliga personer.

– Hur man har hanterat riskgrupperna är beklagligt. Det har inte blivit bra, säger Ingrid Gustafsson, distriktsläkare och verksamhetsansvarig på St Lars vårdcentral i Lund.

Hon och hennes kollegor har fått ta emot många samtal från patienter i riskgruppen. Det här upptar mycket av deras tid just nu.

– Det är svårt. Vi har lagt upp en strategi. Vissa högriskpatienter vaccinerar vi mellan de som vi vaccinerar nu, 19-29-åringarna, säger Ingrid Gustafsson.

Det var i förra veckan som sjukhusen i Lund och Malmö stängde sina vaccinationsmottagningar. Vaccinet tog slut. Inte förrän om ett par veckor kommer de att få nytt vaccin, som det ser ut nu. Men bara i Lund finns det 2 500 patienter i riskgruppen som inte fått sprutan. Den siffran är 2 000 i Malmö.

– Det är många som har hört av sig till sjukhuset. De är upprörda. Vi står maktlösa, säger Sven Heidl, som är vaccinationssamordnare på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

På vårdcentralen St Lars jobbar personalen på, för att göra ett så rättvist arbete som möjligt. Men det är inte bara patienter från riskgruppen som hör av sig för att få sprutan. Andra gör det också.

– Det kan handla om att de ska resa bort eller att de av familjeskäl vill få sprutan. Vi värderar varje fall, säger Birgitta Gustafsson.

Johanna Hellström
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".