Malmö

Arrestdöd utreds internt av polisen

En 50-årig man dog på onsdagskvällen i arrestlokalen på en polisstation i centrala Malmö. Han hade omhändertagits eftersom att han var berusad, men bara timmar senare hittades han livlös i rummet på arresten och hans liv gick inte att rädda.

– Nu blir det en intern utredning. Men enligt de uppgifter som jag har så var det inga konstigheter. Man pratade med mannen innan han lades in för tillnyktring och han hade inga synbara skador. Nu får utredningen visa om vi gjort något fel eller om det är en sjukdom som orsakat dödsfallet, säger Lars-Håkan Lindholm på polisen i Malmö.

Det var vid femtiden på torsdagseftermiddagen som mannen omhändertogs av polisen. Någon hade ringt SOS och tipsat om att han var väldigt full, vilket han också själv ska ha berättat för polisen som kom för att omhänderta honom.

Att vara berusad är inget brott, men det är polisens ansvar att ta hand om berusade personer, så att de kan tillnyktra i en säker miljö.

Tyvärr slutade detta omhändertagandet i tragedi. Vid niotiden på kvällen hittades mannen medvetslös och med andningsuppehåll i arrestcellen och trots försök gick hans liv inte att rädda.

Att polisen tar hand om berusade personer har länge varit omdiskuterat. Poliserna tittar till de omhändertagna en gång i kvarten och har utbildning i hjärt- och lungräddning men det kan inte göra någon större medicinsk bedömning.

– Om man går många år tillbaka, till 70-talet, så fanns det en tillnyktringsenhet på arrestavdelningen på Östervärn i Malmö. Där fanns sjukvårdspersonal och jag tyckte det fungerade alldeles utmärkt. Det hade kanske varit en bra lösning på det här för det funkar ju inte som det går till idag. Jag tror inte att någon hade saknat om vi hade sluppit den här hanteringen, säger Lars Håkan Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".