Landskrona

Fyllebråk ledde till fängelse för mordförsök

Ett fyllebråk som blev ett knivslagsmål på en svartklubb i Landskrona i september, ledde till att en av de inblandade nu är förlamad i armar och ben. På torsdagen dömdes en av de inblandade till sex års fängelse för försök till mord.

Alla inblandade var mer eller mindre alkoholpåverkade när de träffades på en av Landskronas svartklubbar i centrala Landskrona en septemberkväll.

Utlösande faktor var att en fyrtioårig man blev irriterad av att en annan tog fram sin mobiltelefon och lyssnade till musik. Känslorna svallade och lite senare var slagsmålet i full gång med flera inblandade och tumultet fortsatte ut på Järnvägsgatan. Sedan kom polis och ambulans.

Men vad som egentligen har skett har rätten haft svårt att reda ut, eftersom alla inblandade har dåliga minnesbilder på grund av alkoholen. Fyrtioåringen hävdar att han blev attackerad och hävdar nödvärn och det håller rätten delvis med om, men man bedömer också att hans våld var långt större än vad som krävs vid nödvärn.

Bland annat hade en person fått åtta knivstick i mage och på armar. Den värst skadade hade fått kniven i nackkotorna och in i halsryggmärgen och en tredje hade stuckits i ryggen.

Nu döms 40-åringens mot sitt nekande till sex års fängelse för dråpförsök och hans vän som däremot inte använde kniv fick fyra månader för misshandel.

Dessutom ska 40-åringen betala skadestånd på sammanlagt 200 000 kronor till mannen som blev förlamad och till en annan som har bestående men efter att ha fått kniven i magen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".