1 av 2
Klas Nydahl, trafikchef i Malmö visar var lokaltåget ska gå. Foto: David Rasmusson/SR
2 av 2
Här ska Malmös lokaltåg gå
Malmö

Malmö får eget lokaltåg

Snart kan lokal tågtrafik i Malmö vara verklighet. Det som fattas är hur det hela ska finansieras. Om två år kan tågen börjar rulla.

– Det är den sista överenskommelsen om pengar som fattas, i övrigt så känns det ganska väl förberett, säger Klas Nydahl, trafikchef på gatukontoret i Malmö.

Så när tror du att det kan finnas ett beslut på det här?

– Kring årsskiftet tror jag att det kan bli klart.

Planerna på spårvagnstrafik i Malmö har fått mycket uppmärksamhet, men lång innan spårvagnsnätet byggs så kan Malmö få annan spårbunden lokaltrafik, nämligen Pågatåg. När trafiken från Ystad på Kontinentalbanan börjar gå via Citytunneln i april 2011 så kommer Kontinentalbanan i Malmö endast användas för godstrafik, och därför vill Malmö stad utnyttja de sparsamt trafikerade spåren för att skapa en lokal ringlinje i de Östra delarna av staden.

Tanken är att det varje halvtimme ska gå ett tåg i vardera riktningen från Centralen via Kontinentalbanan som knyts ihop med Citytunneln och på så vis skapar en ring. I ett första skede planeras sju stationer varav en helt ny i Rosengård samtidigt som stationen på Svågertorp blir kvar, och i framtiden kan ytterligare en station i Fosieby komma att byggas. Driften beräknas kosta 25 miljoner per år och investeringar i spårväxlar och en ny station tros kosta cirka 50 miljoner kronor.

Det är fortfarande en del hinder kvar innan planerna kan bli verklighet, Malmö stad måste komma överens om finansieringen med Skånetrafiken och Banverket och planerna måste klubbas igenom politiskt. Men om allt går i lås så kan lokaltågen i Malmö börja rulla i december 2011.

– Från stadens sida vill man ju se att hela Malmö får glädje av Citytunnelsatsningen och vi har ju en bana som bara ligger och väntar på persontrafik. Kan vi få ett lyft för östra Malmö genom att göra den här satsningen så är det bara att hoppa på, säger Klas Nydahl.

 David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".