Region Skåne funderar på vindkraft

Region Skåne kan i framtiden komma att producera sin egen el. I dag ska politikerna ta beslut om att utreda vilka möjligheter det finns att bygga vindkraftverk på Region Skånes egen mark.

– Vad vi funderar på nu är att göra en inventering av den mark som Region Skåne äger via sina stiftelser för att se om vi kan hitta några lämpliga placeringar, säger Peter Jansson, energistrateg i Regionservice i Region Skåne.

Ett resultat av inventeringen skulle kunna bli att man kommer fram till att det vore bra för Region Skåne att bygga och äga sina egna vindkraftverk, men Peter Jansson betonar att det i så fall först krävs ett politiskt beslut.

I dag ska fastighets- och servicenämnden i Region Skåne besluta om att begära en halv miljon kronor av regionstyrelsen för att kunna upphandla en vindkraftskonsult. Konsultens uppgift blir att utreda möjligheterna att investera i vindkraft.

Via stiftelser förvaltar Region Skåne i dag ungefär 10 000 hektar mark, mest skogsmark, och skulle fem procent av den marken tas i anspråk för vindkraftverk får det plats tio stycken. En del av ägorna utgörs av värdefulla friluftsområden som till exempel Fulltofta i Hörby kommun, och det måste också tas i beaktande.

– Det är klart att det måste tas stora hänsyn till fritidsområden, och det är därför vi vill göra denna undersökning också för att se om man kan hitta verkligen lämpliga platser, säger Peter Jansson.

I beslutsförslaget räknar man med att det med dagens skatteregler skulle kosta runt 390 miljoner kronor att bygga tio vindkraftverk, som efter sju år har återbetalat sig. Om man hittar lämplig mark, och om politikerna tycker att det vore en bra investering kan Region Skåne börja producera en stor del av sin egen el.

– Tio vindkraftverk motsvarar ungefär en tredjedel av det behovet vi har i våra fastigheter. Det är ganska mycket faktiskt, säger Peter Jansson.

 Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".