Skåne

Poliser tvingas bära vapen på rasten

Poliser i Skåne tvingas att gå beväpnade på sin fritid. Situationen uppstår när poliserna ska ha rast men saknar möjlighet att låsa in sina vapen, till exempel när de är ute på utbildning. Det har fått huvudskyddsombudet att reagera.

De poliser som jobbar i yttre tjänst har ingen rast utan de har istället ett måltidsuppehåll. Det innebär att de är i tjänst under tiden som de äter och får då betalt för den tiden men kan samtidigt tvingas avbryta för att åka ut på ett uppdrag.

– Det får man räkna med, säger huvudskyddsombud Kaj Svensson.

Under utbildning ser det annorlunda ut. Då har poliserna rast och har då rätt att göra vad de vill med sin tid. Problemet är bara att de inte kan göra det eftersom de inte kan ta av sig sin uniform och de kan inte låsa in sina vapen. Det blir till exempel svårt att uträtta några ärenden i fullt beväpnad och i uniform.

– En rast är det samma som fritid men i dag kan poliserna inte utnyttja den tiden då det på utbildningsplatser saknas möjlighet till att byta kläder och låsa in vapen, säger Kaj Svensson.

Därför vill han nu att myndigheten ser över situationen. En lösning skulle vara att de poliser som är på utbildning blir av med sin rast men att den ersätts med ett måltidsuppehåll.

– Myndigheten får se över att de kan förvara bland annat vapen som det ska förvaras. Kan man inte det bör man ändra på rasten och sätta ett måltidsuppehåll istället.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".