1 av 3
2 av 3
Holger Radner
3 av 3
Bandet "Dokument 3" har replokal på Järnåkras fritidsgård.
Skåne

Fritidsgårdarna tvingas spara

Sparkade fritidsledare och minskade öppettider är resultatet av att kommunerna sparar på fritidsgårdarna när skatteunderlaget minskar 2010. Det visar en ny undersökning gjord av organisationen Fritidsforum.

En av fritidsgårdarna som drabbas hårt är fritidsgården som ligger intill Järnåkraskolan i Lund. Där tvingas man minska personalen med en fritidsledare.

– Vi försöker ändå att bibehålla god kvalité på den verksamhet vi bedriver. Därför ser vi oss tvungna att antagligen stänga ett helgpass eller en kväll i veckan, vi vet inte än. Vi kommer ha ett möte för att bestämma hur vi löser det här, säger Mats Alinder, verksamhetsledare på Järnåkra fritidsgård.

Att behöva dra ner sina öppettider är inget unikt för Järnåkra. Flera av fritidsgårdarna som är med i undersökningen och som uppger att man får minskade resurser, uppger även att man kan tvingas minska sina öppettider under nästa år för att klara besparingarna.

Bandet ”Dokument 3”, som har replokal på Järnåkra fritidsgård, är minst sagt arga på att politikerna sparar på deras fritidsgård. 

– Det är ju najs att alla kan gå hit och umgås, bara göra roliga saker, alla såna här grejer borde verkligen inte behövas skäras ner, säger Eira Bergman Jenssen, basist i bandet. 

En som varit med och tagit beslut om nedskärningarna är Holger Radner (FP), som efter nyår blir ordförande i Kultur och fritidsnämnden i Lund. Han menar att Lund, i den ekonomiska krisen, varit tvungna att prioritera. Det har gjort att den politiska ledningen i kommunen valt att satsa pengarna på skolan och omsorgen istället för på fritidsgårdarna.   

–  Då har bland annat fritidsförvaltningen och de tekniska förvaltningarna  fått ta lite negativa konsekvenser av detta.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".