Här var tidigare sankmark. Foto: Anna Bubenko/SR
Dalby

Naturvänner vill skärpa krav på stenbrott

Naturskyddsföreningen i Lund tycker att stenbrottet vid Skrylle utanför Dalby torkar ut marken för mycket. Nu ska Miljödomstolen besluta hur NCC Roads ska följa upp hur stenbrytningen påverkar naturreservatet.

Sedan 20-talet har det brutits sten och letts bort vatten vid Skrylle. Måryds dammar är ett resultat av det. Men stenbrytningen gör också att tidigare sanka marker torkar ut. Naturskyddsföreningen anser att det är stenbrytningen som torrlagt ett område vid Måryd som tidigare var våtmark. 

– Hade vi varit här för 20 år sedan hade här varit knädjupt vatten. Nu är det bara gräs, säger Leif Runeson, sekreterare i Lunds naturskyddsförening. 

För fem år sedan fick NCC Roads rätt att pumpa bort 700 000 kubikmeter vatten. Nu har företaget redovisat för Miljödomstolen hur det har påverkat Måryd-Hällestad som både är ett Natura 2000-område och ett naturreservat.

– Vad vi har konstaterat är att stenbrottet inte har påverkat Natura 2000-området speciellt mycket, säger Bo Forkstam, projektansvarig på NCC Roads. 

Nu ska Miljödomstolen besluta om hur NCC Roads framöver ska kontrollera hur stenbrytningen påverkar området. Både Lunds kommun och länsstyrelsen har synpunkter på det program de har föreslagit. Länsstyrelsen och naturskyddsföreningen tycker att bolaget delvis tänker kontrollera fel sorts växter för att hinna upptäcka om marken blir för torr. Upptäcker man förändringar i tid går det att återställa det torrlagda, utan att stenbrytningen påverkas, tror Naturskyddsföreningen. 

– I varje fall ska man inte säga att man inte ska försöka, säger Leif Runeson. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".