Malmö

Malmö stad utbildar mot dopning

Antidopningutbildningen ingår i ett projekt som Malmö stad påbörjade förra året sedan de fått indikationer på att dopninganvändningen i Malmö ökade.

– Orsaken till det stora intresset är att kunskapsnivån är låg och det är ett växande samhällsprojekt. Idrotten har jobbat med frågan i 30-40 år, men nu är dopningen tyvärr ute i samhället också, säger projektledare Lars-Göran Schütt.

På utbildningen kommer deltagarna att få lära sig bland annat hur man upptäcker dopning men också hur man hanterar den som man misstänker missbrukar dopningspreparat. Utbildningen riktar sig till alla som jobbar på gymmen, från instruktörer till chefer och receptionister.

- Det är ju så att de som dopar sig kan bli aggressiva och då blir det ju en arbetsmiljöfråga också för dem som jobbar på gymmen, säger Lars-Göran Schütt.

Representanter från drygt hälften av Malmös gym kommer att gå utbildningen. En av dem är Christer Granström som jobbar på ett motionsgym i Malmö.

– Dopning är ett stort problem och vi har det också trots att vi är ett motionärsgym. Du hittar det överallt och det är inte alls så att det bara är elitidrottare som gör det utan det gör också vanliga motionärer, säger Christer Granström.

Vad säger du om att det är Malmö stad som anordnar den här utbildningen?

– Det tycker jag är riktigt bra. Det är liksom ett stort problem och det är inte så att dopningen stannar i gymmet utan det följer med ut i samhället och det kan få fruktansvärda konsekvenser, säger Christer Granström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".