Vellinge

Ljungman kommenterar partiets kritik

Uppdaterad 13:50
Vellinges moderata kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman kommenterar nu den senaste tidens turbulens.

De senaste dagarna har han mött stor kritik från de egna partikamraterna för sitt agerande och sina uttalande kring boendet för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge.

Lars-Ingvar Ljungman beskriver debatten, som följt efter att Malmö Stad valde att öppna ett transitboende i Vellinge, som både sorglig och upprörande.

– Då syftar jag naturligtvis på en del av de ståndpunkter som kommit fram men också på det faktum att det uppenbarligen är så svårt att i Sverige diskutera den här frågan utifrån politik och hur system fungerar. Det blir genast nedfört på individnivå och det kan jag tycka är lite synd.

Vad är det som har gjort att den här diskussionen har hamnat på individnivå?

– Ja, det måste alla som har deltagit i den rannsaka sig själv om. Det är mycket möjligt att jag och vi inte har varit tillräckligt tydliga med vad vi har tyckt och menat och det får ju vi ta på oss.

Lars-Ingvar Ljungman menar att det egentligen var förfarandet, hur Malmö stad och Attendo care gick till väga, när man placerade boendet i Hököpinge. Det gick för fort och det var för dålig information till de boende. Dessutom så borde en annan kommun inte ta beslut å Vellinges vägnar.

– Jag vet att det är viktigt att låta saker och ting ta lite tid. Folk har mycket frågor och farhågor som man kan ge svar på eller stilla om man bara bryr sig och förklarar vad man faktiskt ska göra så kan man faktiskt stilla de frågorna och farhågorna. Men det fanns det inget intresse för från Malmös sida.

Har du gjort eller sagt något som du själv känner att du inte borde?

– Jag har gjort kanske 40 intervjuer sedan i tisdags och det är mycket möjligt att jag i någon intervju eller vid något tillfälle har sagt något jag inte borde. Och jag är den första att be om ursäkt till de som känt sig sårade eller stötta i så fall. Men samtidigt tycker jag att jag och andra måsta få lov att diskutera kontroversiella och känsliga frågor utan att bli beskyllda för något annat.  

Enligt Ljungman så har han lyssnat till de partikamrater som under de senaste dagarna kritiserat honom öppet för hur han hanterat frågan med flyktingbarnen i Hököpinge. Samtidigt så tycker han att han borde få ha andra åsikter än sina partikamrater.

– Om moderaterna vill vara ett stort parti så måste man kunna ge utrymme för en livlig debatt även i känsliga frågor. Det måste också finnas utrymme för olika åsikter annars blir vi ett fattigt parti.

Ledande moderater har nu uppmanat Vellinge att teckna avtal med migrationsverket om att ta emot flyktingar. Hur det blir med det kan Lars-Ingvar Ljungman inte svara på i dagsläget men diskussionen kommer att föras inom kommunen.

Att det nu finns ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge är ett faktum och Lars-Ingvar Ljungman säger att kommunen har för avsikt att ställa upp på alla de sätt som det förväntas av dem.

Är det fortfarande så att om boendet går att stoppa så kommer ni göra det?

– Jag tror fortfarande precis som jag sa i början att vi i Vellinge har svårt att påverka huruvida boendet ska finnas eller inte. Jag tror att vi får vänja oss vid tanken på att boendet finns där, säger han.

Intervjun med Lars-Ingvar Ljungman finns i sin fulla längd ovan.

Sandra Svensson
Sandra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".