Skåne

Skånska kommuner kan ta emot flyktingbarn

Flera kommuner i Skåne kommer nu att se över om de kan ta emot ensamkommande flyktingbarn. Debatten har tagit ny fart efter det som inträffade i Vellinge förra veckan.

Det var i slutet av förra veckan som ett 30-tal ensamkommande flyktingbarn kom till Hököpinge i Vellinge kommun. Tidigare i veckan hade Attendo, företaget som ska driva boendet, informerat byborna om verksamheten. Det ledde till vilda protester. Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) ställde sig också kritisk till att de ensamkommande flyktingbarnen placerades i kommunen. De har han nu fått skarp kritik för från de egna leden, den moderata ledningen.

Det är få kommuner i Skåne som tar emot ensamkommande flyktingbarn. Men debatten som nu varit har gjort att flera skånska kommuner kommer att titta över frågan igen.

– Vi kommer att göra en ny utredning kring det här. Det som behövs är gode män och familjer som kan ta hand om barnen, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Kommer ni att ta emot ensamkommande flyktingbarn?
– Jag vill inte föregripa utredningen. Den debatt som har varit så kanske fler trelleborgare kan tänka sig att ta emot de här barnen. Det som behövs är ju gode män och familjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".