Trots att besparingarna är mindre nu än under 90-talet är Staffan Lindqvist oroad. Foto: Tobias Wallin/SR
Skåne

Fritidsgårdarna: Tvingas spara men få läggs ner

Trots att många kommuner sparar pengar på fritidsgårdarnas verksamhet under nästa år är det få som helt läggs ner.

Läs även:

Något som förvånade organisationen fritidsforum, som undersökt hur ekonomin för fritidsgårdarna ser ut inför nästa år.

I den förra ekonomiska krisen på 90-talet sparade kommunerna kraftigt på fritidsgårdsverksamheten, vilket gjorde att över 200 fritidsgårdar på kort tid stängdes.

Att kommunerna den här gången inte sparat lite hårt beror enligt Lisa Ingestad, förbundssekreterare för Fritidsforum, på att kommunerna skaffat sig kunskap.

– Man har förstått att verksamheten fyller en viktig samhällsfunktion, där unga människor får känna att man duger och att det medverkar till ett ökat engagemang och ger tilltro till samhället.

Men mer än hälften av fritidsgårdarna i Skåne som varit med i undersökningen uppger att de får minskade resurser inför nästa år. Vilken kan betyda färre anställda och minskade öppettider, eller som i det enskilda fallet i Osby, där en gård helt fått lägga ner.  

Även fast man gör mindre neddragningar än på 1990-talet oroar sig Staffan Lindqvist, föreståndare för fritidsgården Hemgården i Lund, för det som händer.

– Det är mycket olyckligt att man urholkar verksamheten på det sättet. Faran är om man fortsätter med nedskärningar, så blir verksamheten sämre och tillslut kan man lägga ner utan att någon saknar den.

Men alla gör inte nedskärningar på fritidsgårdarna. Ibland annat Trelleborg lämnas pengarna orörda och i Tomelilla får fritidsgården till och med lite mer pengar.    

Om fritidsgårdarna får tillbaka de pengar de nu sparar när de ekonomiska tiderna blir bättre säger Holger Radner, tillträdande ordförande för kultur och fritidsnämnden i Lund så här:

– Man kan säga så här, min personliga åsikt är att fritidsgårdarna är mycket värdefulla och bra för våra invånare. Så om det beror på mig, kommer jag försöka prioritera fritidsverksamheten.

 Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se
 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".