Malmö

Fortsatt kontantstopp i Malmö

Uppdaterad 17:30
Kontantstoppet på Malmös stadsbussar på kvällar och nätter fortsätter. Det beslutet tog Arbetsmiljöverket efter ett möte med Skånetrafiken och entreprenörerna Arriva och Veolia i dag.

Man inför även kontantstopp för alla bussar i hela Skåne senast den 1 juni 2011.

Men även fast man inte kan betala får inga resenärer får åka gratis under kontantstoppet.

– Man kan tycka att det är tufft, men det är vårt enda sätt att kunna bibehålla den turtäthet och de öppettiderna som vi har i Malmötrafiken i dag, säger Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken.

Istället hänvisar Skånetrafiken till sina rabattkort, periodkort och biljetter i mobilen.

De senaste tio dagarna har det skett tre rån och ett rånförsök på Malmös stadsbussar. I helgen förbjöd bussbolaget Arriva sina resenärer att betala kontant helt och hållet efter det senaste rånet.

Arbetsmiljöverket beslutade i dag om kontantstopp på alla stadsbussar i Malmö från klockan åtta på kvällen till klockan fyra på morgonen tills ett nytt beslut fattas.

Efter beslutet om att man helt måste slutat med kontanter innan den 1 juni 2011 så börjar Skånetrafiken redan nu arbetet  med att minska mängden kontanter ombord på bussarna.

– Vi kommer att bilda en mindre organisation för att ta hand om det här. Tillsammans med våra entreprenörer, där skyddsombud och fackliga representanter deltar, så kommer vi att jobba fram ett sätt att så fort som möjligt minska kontanterna ombord, säger trafikchefen Göran Lundblad.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".