SKÅNE

Länsstyrelsen stoppar hundbevakning

Ett skånskt hundbevakningsföretag har fått stänga sin verksamhet på stående fot på grund av stora brister i djurhållningen och för att verksamheten helt saknade tillstånd.

Det var i slutet av oktober som polisen tillsammans länsstyrelsens djurskyddsinspektörer gjorde en kontroll på hundbevakningsföretaget.

De upptäckte då att det fanns stora brister i djurhållningen. Bland annat stoppade de en hundtransport där företaget hade pressat in dubbelt så många hundar som den var gjord för. 26 fullvuxna hundar i schäferstorlek fanns i transporten som endast hade plats för 13.

Hundarna kunde varken stå eller ligga i normal ställning inne i boxarna.

På grund av att det varit för många djur i transporten hade det bildats imma inne i transporten och enligt djurskyddsinspektörerna var djurmiljön oacceptabel.

Lidandet blev extra stort då en del av hundarna transporterades upp till tre timmar.

I samband med inspektionen stod det klart att företaget saknade alla nödvändiga tillstånd för att driva verksamheten. Den nuvarande ägaren hade tagit över efter en konkurs och trodde att de gamla tillstånden fortfarande gällde. Personalen som körde hundtransporten saknade också utbildning för att sköta en sådan arbetsuppgift.

Länsstyrelsen överväger nu att polisanmäla hundbevakningsföretaget, dels för att de drivit verksamheten utan tillstånd, dels för djurplågeri.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".