Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Nytt stadshus byggs på ödslig tomt

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 14.35
Ett av förslagen till nytt stadshus i Lund se även övriga förslag via länk. Foto: Anna Bubenko/SR

Från och med imorgon och fram till jul kan Lundaborna titta på förslag för hur det nya stadshuset ska se ut. Huset ska byggas strax väster om järnvägen, mellan spåren och Bjeredsparken.

Byggstarten är planerad till andra kvartalet 2011.

Det är fem olika arkitektfirmor, två svenska, två danska och en engelsk som lämnat in förslagen. Juryn som nu ska utvärdera och kostnadsberäkna dem, vet inte vilket förslag som lämnats in av vilken firma. Vinnaren kommer att utses i slutet av januari.

– Det är fem jättespännande förslag som vi verkligen ser fram emot att tränga in i, säger Per-Olof Järvegren, servicedirektör i Lund och en av medlemmarna i juryn.

Det nya stadshuset ska hysa fem kommunala förvaltningar som i dag är utspridda i stan: tekniska förvaltningen, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret, serviceförvaltningen och socialförvaltningen. Det finns än så länge bara beslut om att bygga den första etappen av stadshuset som ska inrymma 450 arbetsplatser, men de firmor som deltar i tävlingen ska ge förslag på en utbyggnad i tre etapper för tänkta framtida behov.

De fem förslagen ställs nu från och med i morgon ut i Hemtex gamla lokaler bredvid Stadshallen. Fram till jul kan Lundaborna titta på förslagen. Kommunen räknar med att folk kommer att lämna in synpunkter, men någon debatt om dem kommer jurymedlemmarna inte engagera sig i.

– Vi får lov att lyssna, men vi kan inte ta någon aktiv del i någon debatt om de här förslagen. Vi ställer ut dem för vi tror att folk är nyfikna, säger Per-Olof Järvegren.

Bygget av det nya stadshuset är beräknat att kosta 250 miljoner kronor. Om etapp två byggs kommer det att kosta ytterligare 200 miljoner kronor. Finansieringen sker genom att kommunen säljer av de lokaler man använder idag, till exempel Stortorget 1 och lokalerna i det gamla landstingshuset på Byggmästaregatan.

Intäkterna från försäljningen ska stå för hälften av finansieringen, resten lånas upp.  Eftersom energikostnader och annat blir lägre med det nya stadshuset, räknar kommunen med att totalt sett tjäna på nybygget.

Bygget ingår också i förändringen av Sockerbruksområdet, väster om järnvägen. I dag är området ganska ödsligt, i synnerhet sedan flyktingbostäderna flyttades till Östra torn. På sikt kommer det att ske stora förändringar där. HSB bygger nu i ett kvarter vid Kung Oscars bro och byggherren Arne Paulsson räknar med att börja bygga på en annan tomt på området i mars 2010.

– Det blir ju inte bara bostäder utan också andra saker. Förutom det nya förvaltningshuset blir det också butiker och ytor för andra verksamheter. Det kommer att bli en blandad stad, som det är inne i stan, säger Inga Hallén, stadsbyggnadsdirektör.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

De fem utvalda teamen:

 • Lund & Valentin arkitektur och design AB
 • 3 x N A/S med samarbetspartnerna COWI A/S och COWI AB
 • Tony Fretton Architects
 • FOJAB Arkitekter AB i samarbete med Henrik Jais-Nielsen & Mats White Arkitekt­kontor AB och Malmström & Edström Arkitektkontor AB
 • Christensen & Co Arkitekter A/S
 • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
  Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

  Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

  Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".