1 av 2
2 av 2
Elisabeth Gehrke och Per Eriksson.
Lund

Soffliggaren hos rektorn ligger kvar

Fram till år 2012 kommer det att byggas 600 nya studentbostäder i Lund. Men bostadsbristen kommer att bestå i några år. Hos rektor Per Eriksson bor studenten på soffan kvar.


Det har byggts 400 studentlägenheter i Lund de senaste tre åren, ytterligare 600 ska byggas fram till 2012. Universitetet räknar med att det behövs omkring 500 nya studentlägenheter. Rektor Per Eriksson utmanades att själv hyra ut till en student, och märker själv av att bostadsbristen är stor.

– Han bor kvar. Vare sig han eller vi har hittat någon ny bostad. Den som bor hos min fosterdotter här i Lund har inte heller hittat någon bostad, säger Per Eriksson. 

I höstas raggade BoPoolen fram husrum åt 600 nya studenter. En lyckad kampanj, konstaterar Elisabeth Gehrke, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer, men inte utan problem. Några studenter råkade ut för stölder och sexuella trakasserier. Hon välkomnar att universitetet och kommunen nu samarbetar bättre. 

– Det är så himla bra att universitetet har tagit en mer aktiv roll. Tidigare har vi suttit och skrikit både på kommunen och universitetet och alla har skyllt på varandra, säger Elisabeth Gehrke. 

Det kommer att vara hårt tryck på bostäder i Lund de närmsta åren med alltfler studenter och inflyttning till följd av ESS-bygget. Rektor Per Eriksson väntar på lov från regeringen att universitetet ska få hyra lägenheter för att hyra ut dem till studenter, men han befarar att svaret håller på att dras i långbänk. Hela frågan läggs kanske in i diskussionen om autonomiutredningen som handlar om universitetens självständighet. 

– Jag tycker att det här är en sådan småsak. Vi har rätt att hyra bostäder för internationella studenter i utbytesprogram, men inte för våra vanliga studenter. Detta är inte något som kräver ett riksdagsbeslut, det räcker att regeringen ger oss tillstånd, säger Per Eriksson. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".