Flyktingbarnens boende i Hököpinge. Foto:Drago Prvulovic/Scanpix
Vellinge

Många vill hjälpa flyktingbarn

Det verkar inte bli några svårigheter för Vellinge kommun att skaffa gode män åt flyktingbarnen på transitboendet i Hököpinge. Bara de senaste dagarna har runt 50 kommuninvånare anmält sitt intresse.

– Jag har i princip varit nerringd hela helgen, säger Mona Mellert (M) som är ledamot i överförmyndarnämnden och ansvarig för överförmyndarexpeditionen i norra Vellinge kommun.

Vad är det folk säger när de ringer?

– De säger att de vill vara till hjälp och stöd åt de här pojkarna. Väldigt många säger att man inte vill ta del i den politiska diskussionen utan man vill se till den mänskliga aspekten.

Trots att det är Malmö stad som via företaget Attendo hyrt platserna på boendet så är det Vellinge kommuns ansvar att se till att flyktingbarnen i Hököpinge får ställföreträdande förmyndare, så kallade gode män. Man behöver cirka 30 personer som ställer upp, men redan nu har man enligt Mona Mellert fått in cirka 50 seriösa anmälningar. Så snart man kan så ska man hålla ett informationsmöte för dem som anmält sitt intresse, där man förklarar vad det verkligen innebär att vara god man.

– Det är ju ytterst få av dem som har tidigare erfarenhet av något liknande, så därför måste vi se till att de får väldigt god information. Risken är ju i en sådan här situation att man också tar på sig för mycket uppgifter som inte ligger inom ramen för uppdraget, betonar Mona Mellert.

Placeringen av transitboendet i Hököpinge har varit omdebatterat och kritiserat, inte minst av Vellinge kommun. Men Mona Mellert som själv har besökt boendet säger att det är många på orten som har välkomnat flyktingbarnen.

– Många har kommit med blommor och presenter och någon har skänkt en tv med tv-spel. Folk vill nog på ett eller annat sätt visa att man bryr sig om det rent mänskligt, säger Mona Mellert.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".