Sjöbo

Shell får söka efter gas i Lövestad

Uppdaterad 17:30
Varken miljön eller människorna kommer att ta någon skada. Länsstyrelsen har med den motiveringen nu gett Shell klartecken att provborra efter naturgas utanför Lövestad i Sjöbo.

Men många har klagat på att bolaget vill söka efter gasen i Skåne - något som länsstyrelsen har stor respekt för säger Johanna Lindström som handlägger ärendet.

– Länsstyrelsen är väl medveten om att det finns en stark oro och den kommer bestå ett tag. Men som vi kan se det så är det så finns det ingen risk för olägenheter för människor eller miljö.

Inom några dagar kommer Shell att börja borra i Ry utanför Lövestad i Sjöbo kommun. Allt är redan förberett och klart.

Bolaget har bara väntat på länsstyrelsens beslut. Det Shell nu har fått klartecken för är att borra efter alunskiffer. Det ska sedan analyseras för att se om man sedan ska gå vidare och söka tillstånd för att utvinna naturgas.

Shell vill också bryta alunskiffer på två ytterligare ställen i Skåne dels i Oderup i Hörby kommun och dels i Hedeberga i Tomelilla kommun. Länsstyrelsen har också de här ärendena på sitt bord.

Vad gäller Oderup kan ett beslut komma innan årsskiftet. I Hedeberga lär beslutet ta längre tid.

Länsstyrelsen har lagt ner mycket tid på ärendena. Men enligt Johanna Lindström pekar analyser och expertiskunskap åt samma håll, borrningarna påverkar inte miljön eller människorna. Men kraven på Shell blir tuffa, bland annat då det gäller vattenanalyser, som bolaget ska göra.

– Vi vill att de gör analyser för att kontrollera så att de ämnen de använder inte läcker ut i brunnar som finns i närheten, säger Johanna Lindström.Johanna Hellström
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".