Malmö/Karlskrona

Kockumsanställda vill inte flytta

Kockums jobbar för högtryck med att rädda nästa ubåtsorder. Varvet arbetar nu med att hitta lösningar för hur de ska få med personalen från Malmö efter varvets flytt till Karlskrona.

Före jul måste Kockums garantera att flytten inte påverkar kompetensen.

– Man kan ju tänka sig att de anställda jobbar en kortare arbetsvecka mer intensivt eller arbetar en del hemifrån, säger Kjell Göthe som är informationsdirektör på Kockums.

Kockums kämpar mot klockan för att få igenom nästa affär på uppemot 5 miljarder kronor. Det är en beställning på två nya ubåtar till den svenska marinen.

Affären hänger på att Kockums kan bevisa för Försvarets materielverk att de har kvar kompetensen efter varvets flytt.

Gunnar Öhrn som är facklig ordförande på Kockums i Malmö säger att det är få av de totalt 250 anställda som är beredda att flytta på sig.

– Stämningen är väldigt tryckt, och folk börjar se sig om efter nytt jobb. Jag tror bara att det är ett tiotal som är beredda att flytta, säger Gunnar Öhrn.

Han är skeptisk till om de anställda går med på Kockums förslag på korttidsvecka och tror att det är en tillfällig lösning som inte kommer locka de anställda från Malmö i längden.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".