Ystad/Tomelilla

Badvakt vittnade om dödsolycka

Rättegången i Ystads tingsrätt mot två ledare på ett fritidshem i Tomelilla som åtalats för vållande till annans död fortsatte på tisdagen. Sommaren 2007 drunknade en åttaårig pojke på Välabadet under en utflykt.

På tisdagen vittnade bland andra den badvakt som hämtade upp den livlösa pojken på bassängens botten. Hon var berörd när hon berättade om hur hon såg pojken på bassängens botten. Hon fick upp honom ur bassängen och startade hjärt-lungräddning som hon lärt sig på utbildningen. Pojken fördes till Universitetssjukhuset i Lund där han senare avled.

Teamledaren, chefen för fritidsverksamheten på den aktuella skolan, och ledaren för arbetslaget på fritidshemmet som var med barnen på Välabadet den aktuella dagen står åtalade för att de har brustit i sitt ansvar när det gäller säkerheten.

Kammaråklagaren Lotten Loberg yrkar att de åtalade ska dömas till vållande till annans död.
– Fritidshemmet tar över föräldrarnas tillsynsansvar när barnen är på fritidshemmet. Och man har skyldighet att se till att en badutflykt går säkert till.

Advokat Mikael Sundman som försvarar fritidsledaren vill att hans klient frias.
– Det här är en tragisk händelse. Min huvudman har lagt ner ett stort arbete på förberedelser inför utflykten. Han har haft en genomtänkt säkerhetsaspekt i det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".