KLIPPAN

Behov av mer barnomsorg på OB-tider

I Klippans kommun finns det familjedaghem som tar hand om barn på obekväm arbetstid. Janet Norén som är rektor för familjedaghemmen menar dock att platserna inte räcker till och hon tycker att inte att det är bra att kommunen inte kan erbjuda alla samma tjänst.

En hel del skånska kommuner erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid medan andra har valt att prioritera bort det. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort.

I Klippan finns det plats för 14 barn inom ramarna för den barnomsorg som finns på obekväm arbetstid.

– Platserna räcker inte till för det finns fler som har behov av barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Janet Norén som är rektor för familjedaghemmen men också centerpolitiker i Klippans kommun.

Hon berättar att hon varje månad får samtal från föräldrar som säger att de behöver någon som kan se efter deras barn på kvällar, nätter eller helger.

En annan kommun där det finns kö till barnomsorg på obekväm arbetstid är i Helsingborg. Där står 13 barn i kö till kommunens 35 platser. I Örkelljunga står sju barn i kö till kommunens dygnetrunt-öppna förskola som har plats för 20 barn.

Varken i Helsingborg, Örkelljunga eller Klippan har man planer på att utöka verksamheten. Trots att det verkar finnas behov av fler platser.

– För den enskilda är det naturligtvis ett mycket negativt beslut men som offentlig verksamhet måste man någonstans sätta en gräns för hur hög servicenivå man kan erbjuda, säger Bengt Svensson som är kommunstyrelsens moderata ordförande i Klippan.

Rektorn och centerpolitikern Janet Norén är däremot inte nöjd med att behöva ge det beskedet till föräldrar som ringer till kommunen.

- Jag är inte nöjd med att vi inte kan erbjuda alla samma tjänst, säger hon.

Malin Nilsson

malin.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".