Imran Khan och Shatila Salmi jobbar för Räddningstjänsten Syd. Foto: Tobias Wallin/SR
Malmö

Arabiska stärker räddningstjänsten

Räddningstjänsten Syd rekryterar personal med en annan bakgrund är svensk. Det är resultatet av utbildningsprojekt "En integrerad räddningstjänst". En del har kritiserat satsningen.

– Vi pratade 14 olika språk i klassen. Vi kunde komma med mycket idéer och ny kunskap till räddningstjänsten, säger Shatila Salmi, som efter kursen har anställts som säkerhetsvärd i Hyllie.

Det var i januari förra året som Räddningstjänsten Syd efter hårda tester antog 24 av över 150 sökande till kursen. Den skulle göra så många som möjligt anställningsbara inom räddningstjänsten för att bredda både kompetens och mångfald inom organisationen.

– Man sökte i tuff konkursen, säger projektledaren Gunilla Jansson.

Men utbildningen har kritiserats från många håll. Inom räddningstjänsten har en del tyckt att kursen skapat gräddfiler till jobb inom räddningstjänsten.

– Så är det inte. Urgallringen var tuff. Av 24 elever är det bara några som kommer att jobba inom räddningstjänsten, säger Shatila Salami.

Efter en utvärdering ska det diskuteras om Räddningstjänsten Syd ska starta ännu en kurs.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".