Skåne

Förnybar el och biogas nya skånska mål

Länsstyrelsen har beslutat om nya skånska klimatmål. Utsläppen av växthusgaser ska minska, energi ska förbrukas mer effektivt och vi ska använda oss av mer förnybar el.

Dessutom ska alla skånska kommuner upprätta planer på hur man ska hantera riskerna med ett förändrat klimat, och när gäller förnybar el så vill Skåne ta ett extra stort ansvar genom att stå för en femtedel av den totala svenska produktionen.

– Ambitiösa men ändå realistiska, säger länsöverdirektör Björn Risinger om de nya målsättningarna.

I somras presenterade riksdagen de nya nationella miljömålen, nu har de anpassats efter de förhållanden som råder i Skåne. I många fall stämmer de skånska målen ganska väl överens med de nationella. Huvuddragen är att utsläppen av växthusgaser ska minska, energin ska användas effektivare, och utsläppen från transporter ska bli mindre.

Men det finns också mål som saknas i den nationella planen som finns med i den skånska. Bland annat ska alla skånska kommuner upprätta planer på hur man ska hantera riskerna med ett förändrat klimat, och så finns ett specifikt mål när det gäller produktion av biogas. När gäller förnybar el så vill Skåne ta ett extra stort ansvar.

– Vi ska kunna producera en femtedel av Sveriges förnybara el, framförallt genom att satsa på havsbaserad vindkraft, säger Björn Risinger.

På vilket sätt kommer skåningarnas vardag att förändras när vi ska försöka nå de nya klimatmålen.

– Några exempel är att det troligtvis kommer att finnas fler ställen där man kan tanka sin bil med biogas, dina möjligheter att köpa miljömärkt el kommer att öka och fler bostäder kommer att ligga nära bra kollektivtrafiklägen. Vi måste gemensamt kunna skapa möjligheter för att välja rätt

Men samtidigt som de nya planerna presenterades så redovisades också hur det går att uppfylla de nuvarande miljömålen och i miljödirektör Elisabeth Hellmos PowerPoint presentation så fanns det gott om arga röda markeringar, målen har inte varit enkla att uppfylla.

– Det är svårt att nå dem om man ser till de tider som är satta för att uppfylla dem, men målen är väldigt ambitiösa och det går åt rätt håll, säger Elisabeth Hellmo.

Är målen för ambitiösa?

– Det tycker jag inte. Det är viktigt att de håller den här ambitiösa nivån och vi ser att det är något vi ska sträva mot. Mål ska ju vara något man ska gå mot, säger Elisabeth Hellmo.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".