Tomelilla

Sista dagen i rätten om Välabadolycka

På onsdagen avslutades rättegången i Ystads tingsrätt om drunkningsolyckan på Välabadet i Tomelilla sommaren 2007 då en åttaårig pojke dog. Två anställda i Tomelilla kommun står åtalade för vållande till annans död.

Kammaråklagaren yrkar i sin slutplädering på villkorlig dom och böter för vållande till annans död. Hon anser att teamchefen och arbetslagsledaren brustit när det gäller säkerheten vid badutflykten.

Dessutom vill åklagaren att Tomelilla kommun ska betala en företagsbot på 2 miljoner kronor. Åklagaren använde en stor del av sin slutplädering för att övertyga rätten varför Tomelilla kommun kan jämföras med en näringsverksamhet.

Föräldrarnas advokat Stefan Clemén höll med åklagaren men tillägger att han tycker det är skamligt av Tomelilla kommun att de inte vill ge något skadestånd till föräldrarna.

Både åklagaren och försvarna hänvisar till en drunkningsolycka vid en skolutflykt i Landskrona i slutet av 90-talet då hovrätten friade lärarna som var med vid badplatsen.

Kammaråklagaren Lotten Loberg säger att det finns olika syn på olyckan i Landskrona.

- Jag tycker att den skiljer sig starkt från det här målet, säger Lotten Loberg.

Arbetslagsledarens advokat Mikael Sundman är i sin slutplädering kritisk till att misstankarna mot hans klient kom sent. Han säger också att hans klient badat säkert med sina fritidsbarn på Välabadet.

Dom i målet kommer den 4 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".