Anneli Philipson
Malmö

Philipson väljer att inte väljas

En av Malmös mest namnkunniga politiker, Vänsterpartiets kommunalråd Anneli Philipson kommer inte att ställa upp för omval nästa år. Ett beslut som vuxit fram den senaste tiden säger hon.

Efter tolv år på posten anser hon att det är dags för andra krafter att ta över. Vänsterpartiets valberedning arbetar nu för att ta fram en efterträdare.

– Jag har varit kommunalråd i snart tolv år och suttit i kommunfullmäktige i 16, det är dags att kliva av för att göra andra roliga saker.

Varför tog du det här beslutet just nu?

– Därför nu är vi mitt uppe i vårt nomineringsarbete inom Vänsterpartiet i Malmö. Det är nu som vi som har förtroendeuppdrag blir tillfrågade av valberedningen om man vill kandidera för nästa period ,och det är nu man svarar på det?

Du verkar nästan lite lättad?

– Ha ha, nej så är det inte, Det här beslutet har naturligtvis växt fram. Jag har haft liknande funderingar tidigare perioder då jag tackat ja till en fortsättning. Jag tycker det är viktigt att man tar en funderare på vad det är man gör och vad man vill göra i framtiden. Jag är 46 år och har 20 år kvar på arbetsmarknaden, det finns massor av saker jag vill göra.

Anneli Philipsson har varit kommunalråd i Malmö i elva år och det kommer hon att fortsätta vara, men bara till nästa höst. Om Vänsterpartiet fortfarande har en kommunalrådspost efter nästa val så kommer någon annan ta över. Men även om hon då lämnar sin post som kommunalråd så innebär inte det att hon kommer att lämna politiken.

– Det finns massor av andra saker man kan göra i ett politiskt parti, alla som arbetar politiskt är inte kommunalråd

Du har suttit som kommunalråd i tre mandatperioder, vilken av dem har varit bäst för Vänsterpartiet i Malmö?

– Det kan vara den bästa på olika vis. Under nuvarande period så sitter vi ju i majoriteten och får bäst genomslag för vår politik, under tidigare perioder så kanske vi syntes lite mer, och det var ju bra på sitt vis.

Ni styr Malmö tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tycker du att ni får genomslag för er politik i majoriteten med tanke på att ni är ett av de mindre partierna?

– Ja, vi får det vi har rätt till och lite mer därtill utifrån valresultatet. Jag tror att väljarna kan känna igen vår politik i styret av Malmö.

Så vem kommer att ta över?

– Det ska du inte fråga mig om. Det är sådant som vår kära valberedning får arbeta med nu framöver.

Men du har kanske någon tanke om det?

– Nej, jag kan nominera som vilken medlem som helst

Och även om du har en uppfattning så vill du kanske inte meddela den nu?

– Absolut inte och absolut inte här.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".