ÖRKELLJUNGA

Ensamarbete stoppas av skyddsombud

Skyddsombudet på behandlingshemmet Ljungaskog utanför Örkelljunga stoppar ensamarbete nattetid på avdelningen Nyhaga. Att arbeta ensam är farligt och riskfyllt både för personalen och de intagna, hävdar skyddsombudet.

På Ljungaskog finns två låsta avdelningar och en öppen. Fram till nu har det varit dubbelbemannat under nattetid på de låsta avdelningarna. Men nu vill arbetsgivaren spara och drar in en av tjänsterna under natten.

Huvudskyddsombudet anmälde det till arbetsmiljöverket eftersom ensamarbete innebär ökade risker för överfall, fritagningar och bränder och att det dessutom behövs dubbelbemanning när de intagna får ångest eller är självmordsbenägna.

Nu har alltså huvudskyddsombudet stoppat ensamt nattarbete tills man antingen får dubbelbemanningen tillbaka eller att arbetsmiljöverket fattat beslut i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".