Malmö

Röd asfalt visar bussfiler

Röd asfalt ska lära malmöborna var det är förbjudet at köra. Gatukontoret börjar nu färga asfalten i busskörfälten röd, för att göra det lättare för bilisterna att se var man inte att köra.

– Dels höjer man statusen på kollektivtrafiken och visar att det går bra att ta sig fram med buss i Malmö och dels så är det ett stöd för billisterna, man ser att här får jag inte köra, säger Inge Melin, projektledare på gatukontoret i Malmö.

Har bilisterna i Malmö haft problem att se det?

– Ja, på vissa ställen måste man nog tyvärr svara ja på den frågan, säger Inge Melin.

Färgen är egentligen en betongblandning som går ner i toppbeläggningen vilket gör att den röda asfalten bli mer slitstark än den vanliga. Nyansen påminner lite om rött tennisgrus och att det blev just den färgen som valdes är ingen slump .

– Vår stadsmiljöavdelning har varit med då vi bestämt nyansen, den ska inte vara för skrikig samtidigt som den ska väcka uppmärksamhet.

Så ni har suttit med färgkartor och valt nyans?

– Absolut, det har varit långa funderingar kring det.

Just nu färgas en sträcka på cirka 200 meter på Norra Vallgatan, men de röda inslagen i Malmös gatunät kommer att bli fler framöver.

– På sikt räknar vi med att lägga röd asfalt på alla permanenta kollektivtrafikfält i staden.

Så hur ska bilisterna i Malmö tänka när de ser den här röda asfalten?

– Kör man på asfalten så har man kört fel och om man ser den på håll så kan man tänka "Där är ett busskörfält, där får jag inte köra".

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se