Malmö

Hämnd kan ha utlöst nya bränder

Vad som utlöste bränderna vid Shellmacken på Rosengård i Malmö i natt, vet polisen ännu inte. Det har länge varit ganska lugnt i området sedan polisen utökade sina insatser tidigare i år. Men det kan handla om hämnd.

Kring midnatt tände omkring 15 maskerade ungdomar eld på släp vid Shellmacken på Ramels väg. Det kastades också sten både mot poliser och mot lokalbussar. En sopcontainer sattes i brand. Först sedan polisen satte in en större insats kunde räddningstjänsten komma fram och släcka. 

Vad som utlöste det hela, vet polisen ännu inte. En förklaring kan vara polisens strategi att göra ingripanden mot vissa personer, vilket man gjorde i helgen. En 20-årig man som polisen anser har varit tongivande i bråken förhördes igår kväll, misstänkt för narkotikabrott. Bränderna vid Shellmacken började sedan han släppts. De kan alltså ha varit ett sätt att markera missnöje med polisen.

– Det kan ha varit en utlösande faktor, att man vill göra en manifestation på något sätt. Det här är en väldigt liten grupp, en 10-15 personer som håller på med detta, säger Lars-Håkan Lindholm, informatör på polisen i Malmö. 

Polisen har fortfarande en utökad insats på Rosengård. Tidigare engagerades poliser från hela Skåne. Insatsen har nu dragits ner och nu tjänstgör bara poliser från Malmö på Rosengård. Exakt hur många poliser som arbetar där, vill polisen inte uppge.

– Den här insatsen fortsätter precis som vanligt. Det har varit lugnt länge så vi tycker att det har varit lyckat. Nu fick vi ett litet bakslag här i natt, men det är sådant vi räknar med, säger Lars-Håkan Lindholm.

– Vi har ständig tillsyn där ute med tillräckligt många poliser.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se