Skåne

Vanvårdade grisar på skånska gårdar

 Uppdaterad 18:01
Föreningen Djurrättsalliansen polisanmäler 26 skånska gårdar för brott mot djurskyddslagen. Föreningen har under två år gjort besök på gårdar runt om i Sverige för att kolla grisskötseln utan ägarnas vetskap.

Idag höll Djurrättsalliansen i Malmö manifestation på Gustav Adolfs torg med anledning av detta.

– Vi har informationsbord och visar upp bilder från gårdarna som vi har besökt, säger Johan Carlsson som medlem i Djurrättsalliansen och som varit med ute på mer än hälften av gårdarna som föreningen har besökt i Skåne.

På alla gårdar som Djurrättsalliansen besökte i Skåne hittade man brister, allt från obehandlade sår, döda grisar och smutsiga grisstall.

Enligt Mattias Gårdlund som är djurskyddsinspektör i Skåne är Djurskyddsenhetens resurser för små. Då måste de anmälningar om vanvård av djur som kommer in till Länsstyrelsen i Skåne prioriteras. De har inte tid över för spontanbesök.

– Jag tycker att de gör en kriminell åtgärd, för de bryter sig in i våra gårdar och försöker att vara någon myndighet som talar om hur svensk djurskyddslag ska följas, säger Håkan Magnusson, lantbrukare från Lund och ordförande för Skånes och Blekinges grisföretagare.

Han är på plats i Jönköping, där grisuppfödare från hela Sverige har samlats i dag till Grisuppfödardagen. Där man fick ändra programmet och istället bland annat diskutera hur granskningen genomförts.

Håkan Magnusson är kritisk till Djurrättsalliansens granskning.

– Vi har en svensk djurskyddslag som vi bönder givetvis ska följa och sen är det myndigheter som kontrollerar att vi följer den lagen, det är miljöinspektörerna på djurskyddsenheten på Länsstyrelsen som i dagsläget sköter det jobbet, säger han.

Johan Carlsson från Djurrättsalliansen tar lätt på den kritiken.

– Jag tror att de flesta tycker att det viktigaste är att folk får se de här bilderna. Sen om bilderna har tagits av en djurskyddsinspektör som har haft tillstånd att gå dit och se ett välstädat stall eller om de har tagits av någon som gick dit utan tillstånd och fick se hur grisen hade det egentligen. Jag tror att det är irrelevant för människor, de vill se verkligheten..

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se