Ängelholm

Koenigsegg drar sig ur Saabaffären

Ängelholmsföretaget Koenigsegg meddelar i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen att man nu drar sig ur köpet av Saab.
Tidigare rapportering:"Vi beklagar att vi efter sex månader av intensivt och målinriktat arbete har kommit till den smärtsamma och svåra slutsatsen att vi inte kommer att kunna genomföra förvärvet av SAAB Automobile", säger Christian von Koenigsegg.

Det tycks råda en viss förvirring efter den alldeles färska nyheten att Koeniggsegg Group drar sig ur affären.

Koeniggsegg skriver i ett pressmeddelande att man avslutar diskussionen om ett förvärv av Saab Automobile.

Citat: "Vi beklagar att vi efter sex månader av intensivt och målinriktat arbete har kommit till den smärtsamma och svåra slutsatsen att vi inte kommer att kunna genomföra förvärvet av Saab Automobile", säger Christian von Koenigsegg.

"Tidsfaktorn har hela tiden varit kritisk för vår strategi för att blåsa nytt liv i bolaget. Dessvärre har förseningar och avslutandet av affären resulterat i risker och osäkerheter, som hindrar oss från att framgångsrikt genomföra affärsplanen för det nya Saab Automobile."

"Vi är tacksamma för det stöd som SAAB Automobiles ledning, anställda och fackföreningar har gett oss under hela den här processen".

Motdraget från säljaren GM kom snabbt. Styrelsen samlas i nästa vecka för att eventuellt komma fram med Plan B om det nu finns en sådan.

GM står nu utan köpare av Saab och för Saabs del kan en av de många slutsatserna bli att ingen komm er att köpa Saab och att konkurs är ett av alternativen - om det inte finns någon annan köpare i kulisserna.

General Motors har tidigare sagt att man skulle klippa banden med Saab vid årsskiftet och i samband med rekonstruktionen som inleddes i februari gav GM Saab drygt en miljard kronor för att klara driften.

Under året har försäljningen av Saab sjunkit med mellan 65 och 70 procent.

Koenigsegg Group har skrivit ett avtal om att köpa Saab och kinesiska Beijing Auto lovade sedan att gå in med flera miljarder kronor mot att bli minoritetsägare i den nya ägargruppen.

Europeiska investeringsbanken (EIB) beviljade den 21 oktober ett lån för utveckling av miljö- och säkerhetsteknik på drygt fyra miljarder kronor.

Bakom den utpekade köparen Koenigsegg Group AB finns ett konsortium av privata investerare med industriell bakgrund såväl som entrerprenörsbakgrund.

Majoritetsägare är Augie K. Fabela, en amerikansk entreprenör. Med finns också den norske entreprenören Bård Eker och Christian von Koenigsegg, grundaren av Koenigsegg Automotive AB.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se