Malmö

Fler kvinnor anmäler misshandel

Aldrig tidigare har så många kvinnor i Malmö anmält att de blivit slagna som förra året. Men med fler polisanmälningar minskar mörkertalet, enligt de ansvariga på kvinnofridsprogrammet i kommunen.

I dag, den 25 november, är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. I Malmö anmäldes i fjol fler fall av kvinnomisshandel än någonsin tidigare, betydligt fler per invånare än i både Stockholm och Göteborg. Men att fler Malmökvinnor anmäler våld kan i själva verket vara ett steg i rätt riktning, tror man vid kvinnofridsprogrammet i kommunen.

– Vårt mål är ju naturligtvis att avskaffa våldet på sikt, men så länge det förekommer våld så vill vi att de som utsatts för våld söker hjälp och polisanmäler det, säger Margot Olsson, samordnare för kvinnofridsprogrammet i Malmö.

Men hur vet ni att det bara är anmälningarna som ökat och inte våldet mot kvinnor i sig?

– Det vet vi genom att vi undersöker hur det ser ut inom sjukvården. Sedan 1996 har antalet kvinnor som sökt vård sedan de misshandlats varit konstant, medan anmälningarna ökat, säger Margot Olsson.

Kvinnofridsprogrammet i Malmö klubbades igenom av kommunfullmäktige för tio år sedan. Året därpå skapades Kriscentrum för kvinnor. Den verksamhet har sedan avknoppats, bland annat i Kriscentrum för män och Kriscentrum för barn. Det är att de här verksamheterna finns som gjort att våldsutsatta kvinnor i Malmö blivit mer benägna att göra polisanmälningar, tror Margot Olsson.

– Jag tror att om man vet att det finns bra hjälp att få så söker man också hjälp.

För att fortsätta förebygga våld mot kvinnor så ska kvinnofridsprogrammet tillsammans med polisen nu inrikta sig mot dem som använder våld, vilket oftast är män. I samband med att män blir polisanmälda för våld mot kvinnor ska de till exempel informeras om att det finns hjälp att få och var de kan söka den.

– Vi har i och för sig jobbat mot män ganska länge, men nu ska vi utveckla det arbetet ytterligare. Polisen ska bland annat dela ut broschyrer på olika språk i samband med att någon gör en polisanmälan och varje gång en man blir förhörd i samband med att han använt våld så kommer han få träffa någon som kan informera om vilken hjälp det finns att få, säger Margot Olsson.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se