Malmö

Nätverk vill flytta Stadexfabriken

Nätverket för en giftfri stadsmiljö, som driver kampanj mot fabriken Stadex i Malmö, trappar nu upp sina protester. På onsdagskvällen hålls ett öppet möte för allmänheten på Värner Rydénskolan och på torsdagen planerar man en protestaktion i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

– Det främsta målet är att få fabriken flyttad utanför stadskärnan så att det finns ett gott säkerhetsavstånd till boende och så vidare, säger Ida Mårdhed från nätverket.

Nätverket för en giftfri stadsmiljö som består av en sammanslutning av olika typer av föreningar och privatpersoner bildades i höstas efter att kulturföreningen Kontrapunkt inte fick bygglov för en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan. Anledningen var att det ansågs för farligt eftersom stärkelsefabriken Stadex låg i närheten.

 Stadex har legat på Sofielunds industriområde sedan 1960-talet och i sin produktion använder man sig det mycket brandfarliga och cancerframkallande ämnet propylenoxid. Verksamheten är en av bara sju i Malmö som omfattas av Sevesolagens högre kravnivå där särskilda regler gäller för att förhindra allvarliga olyckor.

Nätverket har sedan en tid tillbaka drivit kampanj och ifrågasätter varför Stadex kan få bedriva verksamhet så pass nära bostäder och skolor. De vill bland annat få länsstyrelsen att ompröva Stadex miljötillstånd och på så vis få fabriken flyttad, något man vill ska bekostas av dels företaget, dels olika myndigheter.

– Ett samarbete hade varit det bästa, en samverkan mellan olika myndigheter för att dela upp kostnaderna. Även Stadex holländska ägare borde ha ett intresse av det här, säger Ida Mårdhed.

Men att flytta en fabrik kostar mycket pengar, alternativet skulle kunna bli en nedläggning och därmed en förlust av cirka 80 jobb.

– Vi vill inte att 80 personer ska bli arbetslösa över en natt. Det hade varit väldigt tragiskt för dem och deras familjer, men om man ser till det långa loppet så kan man ju då i det området starta väldigt många nya verksamheter och dessutom kunnat bygga ihop stadsdelarna i Malmö, säger Ida Mårdhed.

Anläggningar i Malmö som omfattas av Sevesolagen

Följande anläggningar i Malmö omfattas av Sevesolagens högre kravnivå där särskilda regler gäller för att förhindra allvarliga olyckor:

Svenska Statoil AB
Oljevägen 10, Malmö

Vopak Logistics Nordic AB
Oljevägen 18, Malmö

OK-Q8 AB 
Oljevägen 22, Malmö

Nordic Storage AB
Oljevägen 28, Malmö

Scandinavian Tank Storage AB 
Oljevägen 28, Malmö
 
Br Berner Handels AB/div Gullviks
Hemsögatan 10 B, Malmö

AVEBE Stadex
Kopparbergsgatan 31, Malmö

Källa: Räddningstjänsten Syd

Läs mer om Sevesolagstiftningen på http://www.seveso.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.