Malmö

Kritik mot slopad förmån

Malmö stads beslut att avskaffa den förmånliga parkeringen för miljöbilar får kritik av föreningen Gröna bilister. Förmånen borde finnas kvar som en morot att välja ett miljövänligare alternativ, anser föreningen.

– Modellen att belöna dem som gör en stor insats för miljön är egentligen väldigt bra, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för föreningen Gröna Bilister.

Sedan oktober 2007 har personer med miljöbil kunnat parkera gratis under en timme på alla gatuparkeringar i Malmö, om man även skaffade ett tillstånd för 300 kronor vill säga. Det hela var tänkt som en uppmuntran att skaffa sig en miljöbil.

Nu, två år senare, har antalet miljöbilar ökat kraftigt och tekniska nämnden har enhälligt beslutat att förmånen ska dras in från och med årsskiftet. Bilarna med miljöklassning börjar helt enkelt bli för många enligt nämndens ordförande, Emanuel Morfiadakis (S).

– Snart uppfyller alla bilar utsläppskraven för att klassas som miljöbil. Att ge alla dessa bilar fri parkering går inte.

Jakob Lagercrantz från Gröna Bilister anser att förmånen hade kunnat finnas kvar om bara att definitionen av vad som är en miljöbil varit strängare. Han anser att klassningen idag är alldeles för generös och han vill att regeringen ska skärpa sin definition så att man återigen belöna dem som kör miljövänligt.

– En modern gasbil som kör på biogas och släpper ut 22 gram fossila bränslen och en snål diesel som släpper ut 119 gram kan båda klassas som miljöfordon och få samma förmåner. Det tycker inte jag är rätt, säger Jakob Lagercrantz.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se