Svensk bidöd utreds i Alnarp

De svenska bina är värda flera hundra miljoner kronor när det gäller deras produktion av honung och deras insatser i lantbruket. Det visar en utredning som Jordbruksverket har gjort om plötslig bidöd som presenterades på en konferens i Alnarp.

– Vi har värderat honungsbinas jobb i Sverige och analyserat den krisberedskapsstruktur vi har när det gäller bidöden, säger Thorsten Rabek Pedersen som leder utredningen.

Jordbruksverkets utredning som är helt färdig till nyår, handlar om de ekonomiska konsekvenserna i samhället om ett stort antal bin plötsligt dör.

De senaste åren har vinterförlusterna av honungsbin ökat i många delar av Sverige. Det innebär ett hot mot odlingen av bland annat oljeväxter, åkerbön, frukt och bär.

– Den allvarligaste orsaken till förlust av bin i Sverige är varroakvalstret och virus som kvalstret har, säger Thorsten Rabek Pedersen.

Jordbruksverkets utredning visar att bina också kan dö av olika vanliga bekämpningsmedel.

Dagens konferens om pollinering och bihälsa lockade 170 biodlare, forskare och lantbrukare till Alnarp. Bakom konferensen stod bland annat Jordbruksverket och Sveriges biodlares riksförbund.

– Jag tror att konferensen kan ge en ökad förståelse från både biodlare och producenter för binas arbete ute på fälten, säger Dave Servin, koordinator på partnerskap Alnarp som var en av arrangörerna bakom konferensen.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se