Köpenhamn

Striden om operan går vidare i ny bok

I en ny bok om hur det gick till när det nya operahuset i Köpenhamn byggdes, går arkitekten Henning Larsen till hårt angrepp mot Mærsk McKinney Møller.

Sedan tidigare är det väl bekant att bråken var många mellan finansiären skeppsredaren Mærsk McKinney Møller och arkitekten Henning Larsen när Köpenhamns nya operahus byggdes. 

Nu släpper arkitekten Henning Larsen en bok där han tar bladet från munnen om hur det gick till när det nya operahuset i Köpenhamn byggdes, skriver danska tidningar. 

I boken beskriver han skeppsredaren som enväldig och diktatorisk. Och att Larsen var tvungen att fortsätta jobba med projektet för att hans arkitektfirma inte skulle krossas fullständigt.Henning Larsen hoppade av projektet under en tid, men återgick senare. 

De två var oense om det mesta i projektet. Den mest kända konflikten gick ut på att Henning Larsen ville ha en blank glasfasad, men fick ge sig för skeppsredarens krav på att täcka den med vågräta bjälkar. 

Henning Larsen hävdar att fackfolk var chockerade och sammanliknade fasaden med kylaren på en Pontiac modell 1955. I folkmun blev operan strax döpt till brödrosten. 

David Richter
david.richter@sr.se