Malmö

Fria tidningar satsar på Malmö

En ny nyhetstidning kan snart se dagens ljus i Malmö. Mediekooperativet Fria Tidningar startar en Malmöredaktion med målet att nästa år ge ut en tidning i Malmö.

– Vi tycker att det saknas den typen av tidning som vi ger ut i Skåne, säger Lennart Fernström, vd för Fria Tidningar. 

"Alla viktiga nyheter som de stora mediebolagen skiter i" är en slogan som Fria Tidningar använder. Tidningen ägs av medarbetarna själva, styrs utan vinstintresse och profilerar sig som ett alternativ till de etablerade mediejättarna. 

– Vi har ett medielandskap med färre ägare, färre aktörer och samma nyheter som går runt i alla medier. Det finns ett sug efter alternativ till de nyheter och den likriktning som finns idag, säger Lennart Fernström. 

Den första Fria tidningen startades i Stockholm 2001. I dag finns man även i Göteborg och Uppsala. Dessutom ger man ut en rikstidning som från nästa år ska komma ut två gånger i veckan. Det är i den som det till en början kommer att finnas en särskild Malmödel. Men om och när man lyckats få över 2 000  personer att teckna en prenumeration vill man starta Fria Malmö. Det kommer att ske ganska snart tror Lennart Fernström. 

– Det räknar vi med att det sker under 2010. 

Vad kommer malmöborna att kunna läsa i Fria Tidningen som de inte kan läsa i andra tidningar? 

– Vi har större fokus på frågor som handlar om miljö, djurrätt, jämställdhet, och demokrati. Vi har mer fördjupningar och kanske lite andra perspektiv än vad mainstream media har, säger Lennart Fernström.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se