Lund

Lugn 30 november väntas i Lund

Den 30 november har i många år förknippats med våldsamma demonstrationer på Lunds gator. Men i år väntar sig polisen en lugn dag.

Efter fler års lugn blev det stökigt i fjol när cirka hundra högerextrema sympatisörer försökte genomföra en manifestation den 30 november i Lund.  Några hundra motdemonstranter mötte upp och stundtals blev det våldsamt.  

Gatstenar och flaskor kastades och fyrverkeripjäser sköts av. Sammanlagt greps nio personer misstänkta för olika brott och 130 personer blev omhändertagna av polis.  

Men i år tror polisen att det kommer att bli mer stillsamt. I ett pressmeddelande skriver man att den information polisen fått in visar på att eventuella demonstrationer kommer att gå lugnt tillväga, utan våldsamheter.  

Enligt kommenderingschef Tommy Sverngard kommer varken 30-novemberföreningen eller personer från den yttersta högerkanten att närvara eller demonstrera i Lund i morgon. Det borde enligt polisen innebära att deras motståndare på vänsterkanten också håller sig borta. Men även om polisen förväntar sig en lugn dag, skriver man också att det finns en beredskap för eventuella våldsamheter.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se