Lund

Lönsamt skriva ut motion

Att skriva ut motion på recept har visat sig mycket effektivt. Det visar en studie som gjorts på medicinska fakulteten i Lund.

Sjukgymnasten Åsa Romé som hållit i studien hittar flera fördelar med att skriva ut motion.

– Deltagarna i studien har ökat sin fysiska aktivitetsnivå. Och kan man hålla uppe den nivån kommer samhället att spara pengar, säger hon.

Motion på recept är till för de personer som har en sjukdom som kan lindras av att träna, men som själva inte klarar att komma igång. Receptet tar man med sig till en sjukgymnast som sen fungerar som en coach och hjälper till att hitta en träningsform som passar.

Närmare hälften av de 500 deltagarna i studien kom på det här sättet i gång med någon form av regelbunden motion. Resultat som både bidrar till en bättre hälsa och välmående men också sparar pengar. Sjukdomar orsakade av fysisk inaktivitet kostar nämligen Sverige 6 miljarder om året i sjukfrånvaro och vårdkostnader - en siffra som kan minskas drastiskt, enligt Åsa Romés studie.

Gösta Eriksson som bor i Tomelilla kommun har problem med sin rygg och tränar regelbundet i gym. Han har inte behövt något recept för att börja träna, men tycker att det är en bra idé.

– Låter väldigt bra. En bra medicin i förebyggande syfte. Och samtidigt måste man ha vissa rutiner för att träningen ska bli av. 

Madeleine Fritsch

madeleine.fritsch@sr.se